Vi går nu in i valåret, det år som leder fram till riksdagsvalet 2014. Vilka är de viktigaste frågorna som står på agendan inför det kommande valet? Det går vi igenom här på Motionsfloden i denna artikel.
Nu är det sen höst 2013, och startskottet har gått för det år som leder fram till valet i september 2014. Det är väldigt mycket som står på spel det kommande valet, och man märker omedelbart att de olika partierna har börjat rusta för val. Bland annat så blir partiledardebatterna mer hätska och det hålls möten inom partierna över hela landet för att fastställa vilket partiprogram och vilken politik man ska gå in i valåret med. De senaste två mandatperioderna har den borgerliga Alliansen suttit vid makten, och Socialdemokraterna siktar nu på att återta sin position som det starka politiska parti de varit i svensk historia. Debattartiklar som denna börjar allt mer dyka upp i våra stora dagstidningar och det är dags att se vart Sverige kommer ta vägen. Våra politiker kommer ha väldigt tighta scheman det närmaste året och de behöver hantera en hel del möten, både med näringslivet och med väljarna ute i stugorna. De politiker som har lite koll väljer att anlita en mötes- och besöksbokare, till exempel http://weclose.se/ som ser till att hålla ordning på schemat, planerna och mötena som bokas in under året. Nu gäller det att fånga väljarna. Några av de viktigaste frågor som politikerna kommer behöva ta ställning till det kommande valåret är:
- Välfärden. Oppositionen hävdar att Alliansen har sålt ut Sveriges välfärd och att alldeles för få resurser läggs på vård, omsorg och utbildning. Frågan om vinster i välfärden är oerhört viktig för väljarna och en majoritet av alla svenskar vill se förbud mot vinster i välfärden, men bara Vänsterpartiet har nu tagit ställning för ett sådant förbud. Vi får se om andra partier följer i deras spår.
- Skatterna. Svensken har fått mer pengar i plånboken, men till vilken kostnad frågar sig många. Nu är det väldigt osäkert om hur skatterna ser ut om det blir en rödgrön seger i riksdagsvalet, förmodligen får jobbskatteavdragen vara kvar men saker som den sänkta restaurangmomsen och arbetsgivaravgifter för unga kommer åter att gå upp.
- Jobben är en ständigt närvarande fråga, hur får man fler att börja arbeta och hur undviker man att folk blir långtidssjukskrivna och arbetslösa under en längre tid? Frågor som det ännu inte finns solklara svar på.
- Invandringen. Det här är en fråga som främst är på agendan eftersom det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen och debatten. En ökad främlingsfientlighet sprider sig också i en del områden av Sverige. Hur detta ska tacklas blir en svår fråga för valrörelsen.
Är du lika peppad som oss andra på Motionfloden inför det kommande valåret och alla de kampanjer och debatter som kommer äga rum? Vi tror det, politik är ju trots allt något som påverkar oss alla, och om man inte engagerar sig och tar ställning, ja då har man inte riktigt lika stor rätt att klaga när det sedan inte blir som man vill.