Vikten av arbetsskor och skyddsskor

Det finns många yrken där det är viktigt att ha bra skor som skyddar mot skador på fötterna. Det är arbetsgivaren som ansvarar för att det finns tillräcklig skyddsutrustning för personalen.

Det finns flera olika typer av skyddsskor och arbetsskor och det viktigaste är förstås att skon sitter bekvämt och fungerar bra att arbeta i. På arbetsbyxor.com hittar du ett stort urval av arbetsskor och skyddsskor och du hittar även olika modeller som kängor, stövlar och även lättare skyddsskor som passar när det är varmt ute.

sulorSkillnaden mellan arbetsskor och skyddsskor

En arbetsskor eller yrkessko är en sko som är bekväm och funktionell men den är inte utrustad med extra skydd. En skyddssko däremot är förstärkt med en tåhätta och kan även ha till exempel spiktrampskydd. På Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om vilka olika typer av skyddskor som finns och vad skillnaden är mellan en lätt skyddssko jämfört med en vanlig.

Inom vissa farliga yrken är det krav på att arbetsgivaren måste tillhandahålla skyddsskor och annan säkerhetsutrustning. Det finns dock yrken där lagen inte kräver att arbetsgivaren tillhandahåller särskilda skor men där personalen har stor belastning på fötterna då de står och går hela dagarna. För exempelvis vårdyrket har det höjts röster om att arbetsskor borde vara lika självklara att dela ut gratis till personalen som arbetskläder. Även om människan är byggd för att gå långa sträckor varje dag är vi inte anpassade till att gå på platta, hårda underlag och framförallt inte att stå stilla under en längre tid. Många som går i dåliga skor får därför ont i fötter och knän och riskerar överbelastningsskador om de inte använder ergonomiskt anpassade skor under sina arbetspass.

Oavsett var du arbetar är det viktigt att du funderar igenom och läser på om vilka rättigheter du har att få lämpliga kläder för det arbete som du utför. Att vara rätt klädd på jobbet handlar inte bara om att se välklädd ut utan skyddsaspekten är minst lika viktig.

Scroll to top