Få föräldrar vet hur man sänker ränteutgifter

176 000 barn lever med minst en skuldsatt förälder visar ny statistik från Kronofogden. En negativ skuldspiral som skapar stress och ångest hos barnen. Föräldrarna får svårt att betala tillbaka sina lån, som i många fall har höga räntor, och har dålig insyn i sparande.

Det är inte alltid lätt att förutse utgifter. Av den här anledningen är det många som tar mindre lån för att täcka upp någon utgift de inte kunde hantera. I grund och botten hanterar man sitationen korrekt: ett lån ska alltid tas i proportion till den kommande utgiften och man bör inte ta ett lån som är större än vad man behöver. Å andra sidan hamnar många smålån på hög, och blir en mycket dyr affär. Många väljer därför att ta ett privatlån för att samla ihop de växande skulderna och på så sätt minska sina ränteutgifter.

Hör lösa ekonomisk utsatthet?

Det är slående siffror som går att ta den av från Kronofogden. I Haparanda visar statistiken att antalet barn som lever med minst en hos Kronofogden skuldsatt förälder är 7 %, i Gävleborg lever var tionde barn i en skuldsatt familj – jämfört med Danderyd där endast 2 % lever med skuldsatta föräldrar. Genomsnittet för skuldutsattheten i landet är runt 8 %. Hur kommer man då till bukt med den ekonomiska utsattheten? Regeringen har antagit en strategi att sätta räntetak på snabblån, för att familjernas ränteutgifter inte ska skjuta i höjden. Tyvärr tar det inte bort det faktum att folk måste ta lån för att komma ur svåra ekonomiska situationer.

Politikerna tolkar det framför allt på två övergripande sätt. Det ena är att få in fler föräldrar på arbetsmarknaden, och det andra är att stärka det sociala skyddsnätet och skjuta in pengar till välfärden.

Få vet hur ränta fungerar

De flesta är överens om att kunskapen om ekonomin hos svenskarna måste bli bättre. Förvånansvärt få vet hur ränta fungerar och har därför ingen insyn i hur man kan sänka räntan på ett lån. Finansinspektionen har uttalat sig om att alldeles för få svenskar kan göra reella, övervägda ekonomiska beslut i sitt liv, eftersom de saknar den baskunskapen som krävs. Vems ansvar ligger det då att nå ut med informationen? Är det den redan belastade skolan som förväntas lära ut detta till eleverna?

Nu börjar allt fler bli medvetna om att man kan göra det genom att samla sina lån till ett större privatlån. Det bästa är om man kalkylerar hur stora lån man har och sedan räkna ut hur mycket av det man betalar som bara går till räntan. Visar det sig, som i många fall, att ränteutgifterna skjuter i höjden kan det löna sig att ta ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. För oftast hamnar man i den största ekonomiska knipan när man har betalningsanmärkningar och därför inte kan leva ett normalt liv.

En del väljer att istället ta onlinekrediter istället för privatlån. Många lånegivare erbjuder nu det som ett alternativ så att man som konsument ska slippa betala för ett lån man kanske inte tar.

Scroll to top