Att arrangera en konferens

Nya moderaterna-jackaKonferenser är knappast ovanliga i den politiska världen. Ofta kallas de dock något annat, t.ex. landsdagar, årsmöte eller toppmöte. För många är denna typ av möten deras första kontakt med demokratiskt beslutsfattande. Därför är det viktigt att upplevelsen blir så bra som möjligt.

En stor del av den svenska och internationella politiken blir till vid konferenser av olika slag. Ofta kallas dessa dock inte för konferenser, utan landsdagar, partidagar, toppmöte eller något annat. Det handlar inte bara om partier, utan också om ideella organisationer, som Rädda Barnen, Friskis och Svettis eller scouterna.

När man ska arrangera ett möte av den här typen är det viktigt att tänka på samma saker som när man arrangerar en konferens. Finns det en konferensanläggning i Stockholm som klarar de här kraven, eller bör man förlägga konferensen eller mötet till en annan ort?

  • Tillgänglighet – lokalerna ska vara möjliga att ta sig till, och det ska vara möjligt att delta i möten och diskussioner, även om man sitter i rullstol, går med kryckor, har nedsatt syn eller behöver ansluta till hörslinga.
  • Meny – vilken mat ska serveras? Finns det allergiker, eller andra som av en eller annan anledning inte äter vissa saker, bland deltagarna. Många ideella organisationer serverar vegetarisk mat på sina evenemang, eftersom detta är mer inkluderande.
  • Underhållning och information – ska det finnas någon programpunkt som syftar till att roa deltagarna, eller lära dem något nytt. Många konferenser har externa gäster, t.ex. politiker eller aktivister från andra länder. Deras anföranden brukar vara mycket inspirerande och uppskattade.

Beslut utanför schemat

När Moderaterna hade partidagar i Karlstad hade ungdomsförbundet ett möte med kommunalrådet i Trosa, för att fråga honom varför han inte hade sänkt skatten mer. Mer om detta finns att läsa i Södermanlands nyheter. Många beslut och viktiga diskussioner kan ske utanför det ordinarie programmet. Då är det svårt att vara delaktig om man inte är närvarande. Därför blir det allt vanligare att organisationer av olika slag experimenterar med olika metoder för att göra det möjligt att rösta över nätet, och helst också följa diskussionerna. Det ställer krav på den digitala infrastrukturen på konferensanläggningen.

Scroll to top