Procenthalter och privatekonomi

Vad vill regeringen med en ny statlig utredning få kontroll på? Och vilka länder toppar världsrankingen på privatpersoner med högst kunskap i privatekonomi egentligen?  

 

Regeringen vill få bukt med det som de menar är problem kopplade till dyra snabblån. Något som en statlig utredning kollar in extra är bland annat kostnadstak och räntetak. I Svenska Dagbladet skrivs det om hur räntetaket skulle begränsa krediträntan och dröjsmålsräntan till 40 procent. Ett kostnadstak skulle vidare betyda att en konsument av ett snabbt lån aldrig skulle behöva betala mer än 100 procent av lånebeloppet i kostnader för själva lånet. Men det är väldigt stor skillnad från lån till lån – även när det kommer till just snabba varianter där konsumenten får pengarna i handen direkt.

 

SmslånOnline.se förklarar vad SMS-lån är på ett bra sätt, men även det olyckliga i  att även  låneprodukter som är betydligt mer förmånliga än det ursprungliga ”smslånet” får dras med sms-lånets rykte. De ordinarie priserna och lånets aggressivitet kan nämligen skilja sig åt ganska mycket.

 

Bäst i världen på privatekonomi

 

Enligt en artikel i Dagens Industri är svenskar bäst i världen på privatekonomi. I en ny världsomspännande undersökning i ekonomikhoppaoll rankar Sverige bäst tillsammans med Norge och Danmark. Det som undersökningen rankar är privatpersoners kunskaper i ekonomi, med allt från ränta, inflation och placering av pengar. De som låg i botten av rankingen var länder som Albanien, Jemen och krigshärjade Afghanistan – där uppgick andelen godkända till endast 15 procent av de tillfrågade privatpersonerna.

 

De som är pålästa om privatekonomi när de gjorde undersökningens prov visste bland annat om det var säkrare att lägga pengarna i en eller flera investeringar eller verksamheter. Om det går att köpa lika mycket eller mer om priserna och lönen båda dubblas på tio år. De kunde även räkna ut vad en lägre summa på ett lån på 100 dollar var, 105 dollar eller 100 dollar plus tre procent.

Scroll to top