Kläder och ergonomi i vården

Att arbeta inom vården är givande, men kan också vara krävande. Långa arbetsdagar, tunga lyft, mycket gående i korridorer till patienterna. För att kunna arbeta på ett ergonomiskt sätt som vårdanställd är det klokt att vara extra noggrann vid val av kläder och skor.

En av de viktigaste sakerna för att kunna arbeta bekvämt som vårdanställd är att köpa rätt skor. Det finns skor som är bra för ryggen hos skoproffsen.se, vilket är värt ett besök vid inhandling av arbetskläder. Vid val av skor som ska användas på arbetet, bör de vara tillräckligt tåliga för att klara av många timmars användning. Det beror på att arbetet som sjukvårdspersonal ofta innebär att ta sig från en patient till en annan, med långa korridorer emellan.

I januariavtalet beslutades det om kostnadsfria arbetskläder, även om betydelsen av detta ännu är okänd. Kommunal och arbetsgivarna har något olika uppfattning om vad det innebär vad gäller finansiering och andra frågor.

Hitta rätt arbetsskor

Det är viktigt att köpa arbetsskor i rätt storlek. Om skorna är för små i storlek kan de börja skava, eller ge upphov till liktornar. Om skorna i stället är för stora, kan det leda till att foten glider runt i skon vid gång. Detta kan ge upphov till blåsor och rodnader. Vid inköp av arbetsskor är det också en prioritet att se till att skorna ger tillräckligt med ventilation. Med fötterna instängda i skor utan ventilation hela dagen blir det snabbt obekvämt att arbeta. Välj därför skor med material som ”andas”, eller skor som har tillräckligt stora hål för att luft ska komma in. Ett exempel på arbetsskor som har god ventilation är sandaler. De kan fungera bra som arbetsskor inom vården, så länge de har tillräckligt god stötdämpning. Att ha arbetsskor som är ordentligt uppbyggda kring fotvalv och hålfot är essentiellt för att få rätt stöd för fötterna i arbetet. Det är viktigt att undvika belastningsskador vid arbete i vården.

Särskilt viktiga punkter att tänka på är att skorna ska:

  • Ha god stötdämpning
  • Vara lätta att ta av och på
  • Vara tvättbara

Saker att tänka på vid val av arbetskläder

vårdNär det gäller arbetskläder inom sjukvård så måste ärmen ta slut ovanför armbågen, för att kunna säkerställa en god handhygien. Om ärmarna är för långa kan de fånga upp smittämnen, som sedan förs vidare mellan patienter eller sprider sig på andra sätt. Arbetskläderna bör inte användas utanför arbetsplatsen, förutom då transport sker mellan olika arbetsplatser, eller vid transport av patienter.

Eftersom arbetet som vårdpersonal kan innebära en del lyft och mycket gående så är det också viktigt att arbetskläderna är bekväma. Det bör inte finnas obekväma sömmar som skaver. I vissa fall kan det också behövas fickor på kläderna för att till exempel ha pennor i. Kläderna bör också vara tåliga för kyla och väta, och bestå av material som tål tvätt vid hög temperatur. Detta då arbetskläder för vårdpersonal bör bytas minst en gång per dag, och tvättas i sextio grader. Det är också en nödvändighet att förvara de kläder som inte används på ett säkert sätt, så att de hålls rena tills det är dags att ta på dem inför arbetet.

Scroll to top