Talmannen bjuder på kaffe och kaka

Många problem löser man över en kopp kaffe. Så resonerar i alla fall Andreas Norlén, riksdagens nye talman, som har fått den svårbemästrade uppgiften att få riksdagen att tolerera en regering. Som knep för att lätta på spänningarna bjöd han över partiledarna och språkrören över en mer inofficiell invit – och en kopp kaffe med kaka.

Gör som talmannen och beställ en kaffemaskin till ditt företag. Det har nämligen visat sig lätta upp både en och annan knut på höstens kanske svåraste beslut i Sverige. Talmannen Andreas Norlén har gjort sig känd i hela landet tack vare sina chokladbiskvier och punschrullar. Och kanske blir det tack vare hans kaffebjudning som skapat lite mer klarhet i vem som ska bilda Sveriges nya regering? Än så länge är det för tidigt att säga, men de flesta partiledare var överens om att kaffestunden med talmannen var trevlig och givande.

Dagen fylldes med kaffe

Talmannen sitter på det tuffa uppdraget att nå konsensus i en ovanligt spretig riksdag. Det är talmannens uppgift att ge någon i riksdagen uppdraget att sätta ihop en regering som riksdagen ska rösta igenom. Men eftersom riskdagen har mycket spretiga viljor och ingen lyckas bilda enskild majoritet kan det komma att bli en tuff uppgift. Det grälas mycket och spekuleras i medierna, men i slutändan ska det ändå fattas ett beslut och arga och uppröra känslor måste ta ett steg tillbaka.

För att få prata med alla partiledarna och nå någon form av konsensus bjöd talmannen in alla partiledare och språkrör till ett samtal där han dessutom bjöd på en kopp kaffe tillsammans med en liten kaka. Både SVT och Aftonbladet har skrivit om de små fikastunderna, som med en så pass tung agenda ändå fick en lite mer lättsam karaktär. Även om det kan tyckas lite oseriöst med en liten fikastund så finns det mycket som tyder på att ett avslappnad över en kopp kaffe kan lösa betydligt fler problem, än vad gammal grälsjuka i riksdagen kan göra. Nu återstår förstås bara att se om det lyckas bli någon regering i slutändan, och om kaffestunderna gjorde sitt.

Tips på tillbehör till kaffet om man får gå efter talmannens preferenser:

  • Drömmar
  • Kolakakor
  • Havreflarn
  • Punschrullar
  • Biskvier
  • Mazariner
  • Citronmarängstoppar med gräddjox
Scroll to top