Löfven utlyser nyval

För några veckor sedan utlyste statsminister Stefan Löfven nyval. Den 22 mars 2015 vill han att extra valet ska hållas, och det är det första extra valet sedan 1958. Men vad är ett nyval/ extra val?

9609180-val-2014

Vi skrev för ungefär ett år sedan om att det snart var dags för riksdagsvalet 2014 och det valet kom och gick. Socialdemokraterna var det parti som fick flest röster och de gick in för att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet och till viss del Vänsterpartiet. Deras budget blev dock nedröstad i riksdagen och partiledaren i Socialdemokraterna, Stefan Löfven, utlyste nyval i mars 2015.  Men vad är då ett nyval?

Allt om nyval

Ett nyval, eller extra val som det också kan kallas, är ett val som hålls när ett parlament upplösts. Det här valet hålls då innan den ordinarie mandatperioden är slut. Ett nyval sker oftast då en regering förlorat en förtroendeomröstning och de inte lyckas bilda en ny regering. Det har skett nyval några gånger innan i Sverige:

  • Våren 1887
  • 27 mars 1914
  • 1 juni 1958

Ett extra val är just ett extrainsatt val och påverkar alltså inte när nästa ordinarie val inträffar. De riksdagsledamöter som väljs genom det här extra valet, påbörjar inte en ny fyraårig mandatperiod, utan sitter till nästa ordinarie val inträffar. Ett extra val kan tidigast beslutas tre månader efter en nyvald riksdag har sitt första sammanträde. Detta innebär att det tidigast bestäms om det blir nyval den 29 december, eftersom att riksdagen hade sitt första sammanträde den 29 september. Det extra valet ska hållas inom tre månader från beslutet och om riksdagen bestämmer nyval kommer det att hållas 22 mars 2015.

Svenskarna vill ha nyval

Man kan tycka att ett nyval känns förödande med tanke på att valdeltagandet förmodligen blir lågt på grund av att det inträffar under en vintermånad. Dessutom kommer extravalet att kosta en enorm summa pengar. Men faktiskt så tycker sju av tio att det var rätt av Stefan Löfven att utlysa ett extra val, rapporterar DN. Dock tycker svenskarna att det är just statsministerns som har det största ansvaret för regeringskrisen.

Scroll to top