Bostadspriserna i Stockholm och Malmö

Bostadspriserna fortsätter att ticka och det inte neråt utan upp mot skyarna. Men faktum är att det inte längre är Stockholm som ligger i täten för prisuppgångarna utan Skåne med sitt Malmö. Men samtidigt tåls det att sägas att priserna ändå fortfarande stiger även i huvudstaden, om än inte med samma fart och hastighet som i Malmö.

kvarterDet är inte alltid lätt att förstå allt vad procenthalter och ränta betyder, men ska man ta del i bostadsmarknaden är det viktigt att kunna grundläggande termer och ha förståelse för hur det i praktiken fungerar. Om detta har vi skrivit om i en tidigare publicerad artikel.

Priserna stiger som mest i Malmö

Under första kvartalet 2017 steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 4 procent och villapriserna med hela 5,9 procent. I Malmö ökade villapriserna med 8,2 procent och det hittills i år. Bostadsrättspriserna har samtidigt ökat med 7,4 procent och lyftet räknat för hela det senaste året ligger på 20 procent. Marknaden är spretig, spretigare än tidigare. Köparna är kräsna och väljare noggrannare. De attraktiva bostäderna säljs snabbt och till skyhöga priser medan andra bostäder ligger och väntar på att finna sina rättmätige ägare. Samtidigt är själva utbudet av bostäder lågt fortsättningsvis.

Det är kravet på amortering på nya lån som gör att färre bostäder kommer ut till försäljning på bostadsmarknaden. Det låga utbudet av bostäder gör att konkurrensen blir stor på de hus och lägenheter som finns ute till försäljning. Men något som är säkert är att just Stockholms bostadsmarknad har bromsat in och att villapriserna har utvecklats sämre än i både Malmö och Göteborg. Stockholm må alltså ha tappat fart men i Malmö ökar som sagt takten riktigt rejält vilket ökar priserna även i den skånska myllan. I Göteborg kan marknaden sägas ha bromsat in lite försiktigt. Nu kommer snart sommaren och den mest hektiska perioden för försäljning av bostäder börjar, många laddar för en hetare bostadsmarknad. Mer om detta i Dagens Industri.

Scroll to top