Köra båt – goda råd och sjömanskap

Det är härligt att köra sin egen båt. Sol, vind och vatten. Kobbar och skär. Bara att sätta sig i båten och gasa, eller…? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Det finns en del som är bra att veta och kunna även på sjön.

Det finns några saker som gör livet som båtägare roligare:

  • Båtförsäkring för trygghetens skull
  • Flytvästar för säkerhetens skull
  • Nautisk kompetens
  • Gott sjömanskap

Det behöver inte vara särskilt komplicerat men här kommer några tips som hjälper dig att komma igång på ett bra sätt.

Båten och dess utrustning

Aerial,View,On,The,Sea,And,Boat.,Beautiful,Natural,SeascapeSka du köpa båt gäller det att välja rätt sorts båt. Segel eller motor? Vad du gillar vet du bäst själv. En bekymmersfri tillvaro som båtägare kräver också tillgång till båtplats och varvsplats. En bra försäkring till exempel från båtförsäkringar från Svenska Sjö behövs året runt.

Det ska finnas flytvästar till alla som åker med, tampar att förtöja med vid bryggan och om du planerar att ligga i naturhamnar behövs extratampar som gärna får vara rejält långa. Någon form av ankare, vars tyngd är anpassad till båtens storlek är alltid bra att ha, liksom en rejäl båtshake och några bra fendrar att hänga längs båtens sidor när den ligger i hamn.

Navigation och nautisk kompetens

Ska du ut på okända vatten behövs någon form av navigationssystem, det finns inga vägskyltar på sjön. Det finns utmärkta system som kan användas i en vanlig läsplatta men då är förutsättningen förstås att det också finns täckning så plattan kan koppla upp sig mot nätet. Så är det inte överallt ute på sjön.

Provkör gärna din plotter i kända vatten så du vet hur du ska hantera den innan du ger dig ut på längre turer. Tänk också på att inte ens världens bästa GPS upptäcker allt. Du måste alltid själv hålla utkik efter exempelvis andra båtar, kajaker eller liknande.

Med nautisk kompetens blir båtlivet både roligare och säkrare. Om din båt är stor krävs formell utbildning och går den väldigt fort behövs särskilda certifikat.

Gott sjömanskap och naturvett

Sist men inte minst behövs hänsyn och naturvett på sjön. Visa hänsyn till andra båtar, hjälp till om någon fått motorstopp, var försiktig när du lägger till i en trång hamn. Undvik fågelskyddsområden i häckningstider. Var rädd om både dig själv, andra och naturen så blir båtlivet bäst.

Scroll to top