Nytt krav om personalliggare

Ett nytt politiskt beslut som gick igenom för ett tag sedan och som blev verkställt i år är kravet på personalliggare i byggbranschen. Ett antal andra branscher kan också komma att få det kravet på sig.

4186599-byggnadsarbetare-1

Regeringen har nu beslutat att byggbranschen ska använda sig av personalliggare efter årsskiftet, skriver Sveriges Radio. Detta är för att komma åt svartjobb och för att konkurrensen ska bli mer rättvis. Den som driver byggverksamhet måste alltså anteckna vilka som jobbar på arbetsplatsen varje dag. Reglerna gäller dock inte de arbetsplatser som har en privat byggherre och där kostnaderna för arbetsmaterialet är mindre än fyra basbelopp. Skatteverket kommer att ta del av personalliggarna och kommer även kunna göra oanmälda besök för att kolla om personalliggarna stämmer.

Så går det till

För att göra det enklare har de flesta företag en elektronisk personalliggare. Men man behöver inte bara ha en personalliggare, utan även särskilda ID-kort för alla som arbetar på byggarbetsplatsen. På Landbruks hemsida kan man läsa att det finns ett antal certifierade företag som delar ut de här ID-korten för 80 kronor styck. Korten registreras digitalt genom en avläsare och en applikation i telefon eller surfplatta.

Fler branscher får kravet

Det är dock inte bara i byggbranschen som kravet på personalliggare finns och fler branscher lär det bli i framtiden. Skatteverket vill även att verksamheter som arbetar med livsmedel, kropps- och skönhetsvård samt bilverkstäder ska ha det. Anledningen till att man vill ha kravet i dessa branscher är för att svartarbetet är ett stort problem. Dessutom handlar det inom dessa områden om arbete som utförs på tydligt avgränsade platser.

”Inom till exempel jordbruk eller fiske, där svartarbetet också är ett stort problem, arbetar de anställda ofta inte på en tydlig arbetsplats vilket gör det svårt för Skatteverket att utföra kontroller på arbetsplatsen.” Läs mer.

Scroll to top