Bitcoin-motionen

Bitcoin förbudDen digitala valutan Bitcoin gör avtryck nästan överallt, så även i politiken. Redan 2015 nämndes Bitcoin i en motion, och politikerna har sedan dess haft ögonen på både den och andra kryptovalutor.

I princip alla har en åsikt om Bitcoin, även de som inte vet vad det är eller hur det fungerar. Om du hör till dem som inte vet hur den digitala valutan fungerar, eller hur du kan göra om du vill köpa egna Bitcoins, läs mer hos BTCX där du även kan köpa digitala coins, eller satoshis som de heter.

Restriktioner mot Bitcoin

Många politiker vill idag reglera Bitcoin på olika sätt. Redan 2015 skrev åtta politiker från det parti som då hette Folkpartiet, men som nu heter Liberalerna, en motion där de bl.a. skrev följande:

Bitcoin gör det möjligt att skicka pengar, eller annat värde som exempelvis ägarbevis och avtal, över hela världen på några sekunder och med mycket låga kostnader.

Denna utveckling kan leda till att nuvarande regelsystem kan behöva ses över för att göra det möjligt för den här utvecklingen att ske, samtidigt som vi säkrar möjlighet att förhindra brottslighet.

Över lag är de åtta motionärerna positiva till Bitcoin, men det är det inte alla som är. I flera länder har politiker förbjudit anonym handel med Bitcoins, stängt börser eller på annat sätt försökt begränsa handeln med de digitala mynten. Investmentbanken Merrill Lynch låter inte längre sina kunder och rådgivare handla med Bitcoins, skriver Veckans Affärer.

Även religiösa ledare är skeptiska. I Egypten har stormuftin Shawki Allam utfärdat en fatwa, eftersom han anser att valutan inte är förenlig med islam. Dagens industri skriver att skälen är ganska prosaiska. Precis som många politiker anser muftin att avsaknaden av centralbank gör att det är lätt att använda den digitala valutan för bedrägerier.

Scroll to top